De eerste consultatie

De patiënt vertelt over zijn klachten zowel lichamelijke als geestelijke terwijl de homeopaat luistert en zo spontane informatie verzamelt.
De bedoeling is de totaliteit van de persoon in de totaliteit van zijn geschiedenis te begrijpen om vanuit dit beeld het ideaal middel te vinden dat hem in een optimaal lichamelijk en geestelijk evenwicht kan terugbrengen.
Daarom is het van belang dat de patiënt zich meer bewust wordt door goed naar zichzelf te luisteren en zichzelf goed te observeren.
Nadat de patiënt uitvertelt is en hem verschillende keer gevraagd werd wat hij nog meer kan vertellen, kan de arts op bepaalde aspecten terugkomen om nog meer uitleg te vragen en nog andere kenmerken te bekomen door meer gerichte ondervraging.
Hier wordt dan gezocht naar karakteristieke kenmerken van elke afzonderlijke klacht, dwz opvallende, eigenaardige gewaarwordingen. Voor elke klacht kan de patiënt aangeven wat hij juist voelt, waar en welke uitstralingen, sinds wanneer, in welke omstandigheden, welke modaliteiten van tijd, weertype, temperatuur, lucht, water, zintuiglijke indrukken, slapen, houding, bewegingen, zweten, drinken, eten, stoelgang urineren, menstruatie er een rol spelen.

Vooral bij acute klachten komen er dikwijls begeleidende tekens voor, de concomitanten, zowel locaal, algemeen of mentaal, dit zijn twee of meer symptomen die met elkaar opkomen en verdwijnen.

Vervolgens gaat de zoektocht verder naar algemene kenmerken, dwz factoren die hun invloed hebben op meer dan één lichaamsdeel of klacht: tijd, slaap, houdingen, bewegingen, tastzin, temperatuur, weer, zweten, drinken en dorst, voedsel, stoelgang, menstruatie, gewaarwordingen, enz.
En uiteindelijk zijn de meest karakteristieke symptomen de mentale kenmerken van de patiënt, die veelal bepalend zijn voor de keuze van de homeopathische remedie.
Om de persoon zo te leren kennen is het van belang dat hij vertelt hoe hij reageert in bepaalde probleemsituaties, waardoor hij kwaad of verdrietig wordt, waarvan hij bang is, enz.
Herinneringen uit het leven, zowel positieve als negatieve, zijn dikwijls een grote hulp, levensomstandigheden, beroepsituatie, gezinsrelatie, hobby’s, enz.
Dit gedeelte van de consultatie is dikwijls het moeilijkst voor de patiënt, omdat in de huidige tijd men geen moment meer neemt om over zichzelf te denken.
Een andere mogelijkheid om de patiënt beter te leren kennen is de heteroanamnese, dwz dat een naaste persoon over hem vertelt.
Wie beweert gewoon te zijn zoals iedereen, mist de kern van de homeopathie.

Uit het voorgaande is te verstaan dat een eerste homeopathische consultatie lang zal duren en dat soms verschillende zulke besprekingen nodig zullen zijn om zich een duidelijk beeld te kunnen vormen over de patiënt.
Om tot de meest passende remedie te komen zal de homeopaat de meest karakteristieke symptomen opzoeken in het “repertorium”, di een symptomenwoordenboek, en kijken welke remedie het meest voorkomt. Dan zal hij lezen in de “materia medica”, de beschrijving van het beeld van elke remedie met de vermelding van honderden tot duizenden symptomen.
Het geneesmiddelbeeld van de voorgeschreven remedie zal dan het meest gelijkend zijn aan het beeld van de totaliteit van de patiënt.